ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΝ OF THE YEAR 2021
2. Από τους πιο κάτω στην κατηγορία «Manager / Επιχειρηματίας», ποιος νομίζετε ότι ξεχώρισε περισσότερο για τα επιτεύγματά του το 2021;
3. Από τους πιο κάτω στην κατηγορία «Επιστήμονας», ποιος νομίζετε ότι ξεχώρισε περισσότερο για τα επιτεύγματά του το 2021;
4. Από τους πιο κάτω στην κατηγορία «Δημιουργία», ποιος νομίζετε ότι ξεχώρισε περισσότερο για τα επιτεύγματά του το 2021;
  • Δεν έχει προταθεί Αθλητής της Χρονιάς στην κατηγορία ΑΘΛΗΤΗΣ λόγω της πανδημίας.

Thanks for submitting!

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

 

Χρίστος Νικολαΐδης

Ο Χρίστος Νικολαΐδης είναι υπότροφος Marie Skłodowska Curie και επίκουρος καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου. Κατέχει, επίσης, θέση ερευνητικού συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ψηφιακής Οικονομίας στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT). Έχει αποκτήσει διδακτορικό στη Μηχανική από το ΜΙΤ (ΗΠΑ), μεταπτυχιακό στα Εφαρμοσμένα Μαθηματικά από το Imperial College London (Ηνωμένο Βασίλειο) και πτυχίο στη Φυσική από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Ελλάδα). Η έρευνά του επικεντρώνεται στην εφαρμογή στατιστικών μεθόδων σε μεγάλης κλίμακας εμπειρικά προβλήματα, στοχεύοντας στη μελέτη των επιπτώσεων της κοινωνικής επιρροής στη διαμόρφωση ανθρώπινων συμπεριφορών και συνηθειών, καθώς και στην εξεύρεση βέλτιστων λύσεων για τη αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας. Οι ερευνητικές του εργασίες έχουν δημοσιευτεί σε διακεκριμένα επιστημονικά περιοδικά και έχουν καλυφθεί από έγκυρα ειδησεογραφικά μέσα. Το 2020, ανακηρύχθηκε «Καθηγητής της Εβδομάδας» από τους Poets&Quants για την ερευνητική του συμβολή στη διαχείριση της πανδημίας στα αρχικά της στάδια.

 

Κρις Τουμάζου

Ο καθηγητής Μηχανολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, Κρις Τουμάζου, ειδικεύεται στον σχεδιασμό βιοϊατρικών κυκλωμάτων. Είναι, μεταξύ άλλων, ιδρυτής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Μηχανολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, καθώς και συνιδρυτής δύο επιτυχημένων εταιρειών ιατρικού εξοπλισμού (DnaNudge και DNAElectronics). Διακρίνεται για τον καινοτόμο σχεδιασμό ενσωματωμένων κυκλωμάτων και τεχνολογίας σιλικόνης σε συσκευές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της ιατρικής διάγνωσης και θεραπείας, πράγμα που τον καθιστά εξέχον μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των ιατρικών μηχανικών. Η έρευνά του περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία κοχλιακών εμφυτευμάτων, ενός τεχνητού παγκρέατος για διαβητικούς τύπου 1, ασύρματων οθονών για τη λειτουργία της καρδιάς πριν και μετά τη χειρουργική επέμβαση, καθώς και την επινόηση ενός έξυπνου νευρωνικού διεγέρτη για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Όταν ξέσπασε η πανδημία του COVID-19, η ομάδα του καθηγητή Τουμάζου δημιούργησε ένα rapid-PCR test, το οποίο χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου και όχι μόνο. Μέχρι τώρα έχει δημοσιεύσει πάνω από επτακόσιες πενήντα ερευνητικές εργασίες.

 

Γεώργιος Νικολάου 

Ο Γεώργιος Νικολάου είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μετά το πτυχίο του, ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ο Δρ Νικολάου πήρε διδακτορικό από το University of Texas at San Antonio σε συνεργασία με το Southwest Research Institute. Εκεί εργάστηκε ως ερευνητικό μέλος μεγάλων αποστολών της NASA. Οι έρευνές του είναι καθοριστικές για την επιτυχία καινούργιων διαστημικών αποστολών που έχουν προταθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA). Το 2017, άρχισε το δεύτερότου μεταδιδακτορικό στο Mullard Space Science Laboratory του University College London. Από το 2020, είναι ερευνητής επιστήμονας στο Southwest Research Institute και συνεχίζει τις ανακαλύψεις του στον τομέα της Ηλιακής και Διαστημικής Φυσικής. Μέχρι στιγμής, είναι συγγραφέας σαράντα περίπου επιστημονικών εργασιών και έχει συμμετοχή σε πάνω από πέντε προτάσεις καινούργιων διαστημικών οργάνων και αποστολών για διαστημικούς οργανισμούς όπως τη NASA και την ESA. 

 

MANAGER/ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

 

Θάνος Μιχαηλίδης

Με μεγάλη επιχειρηματική εμπειρία στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, ο Θάνος Μιχαηλίδης είναι από το 1993 μέχρι σήμερα ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Thanos Hotels and Resorts, στον οποίο ανήκουν τα τρία πεντάστερα, με διεθνείς διακρίσεις, θέρετρα Anassa, Annabelle και Almyra και το τεσσάρων αστέρων Aloe. Ο όμιλος βρίσκεται σε λειτουργία από το 1970 και απασχολεί περισσότερα από χίλια εκατό άτομα. Από το 2017 μέχρι σήμερα, ο κ. Μιχαηλίδης διατελεί πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής ΠΑΣΥΞΕ Πάφου. Παράλληλα, είναι ιδιοκτήτης και διευθυντής της εταιρείας πώλησης επώνυμων ειδών μόδας, Anthana Ltd. Στο παρελθόν υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του ταξιδιωτικού οργανισμού παροχής τουριστικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, Mediterranean Experience Ltd, με έδρα το Λονδίνο. Ο κ. Μιχαηλίδης κατέχει MBA από το London Business School και είναι απόφοιτος με έπαινο από το Brandeis University των ΗΠΑ, με πτυχίο στα οικονομικά και τις πολιτικές επιστήμες.

 

Αντρέας Νεοκλέους

Ο Αντρέας Νεοκλέους βρίσκεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια στο τιμόνι της Cyta και είναι ο πρώτος CEO που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Αναλαμβάνοντας καθήκοντα το 2019, επαναπροσδιόρισε το όραμα της Cyta σε μια πορεία εξέλιξης και δυναμικής ανάπτυξης, η οποία μετουσιώθηκε σε σημαντική αύξηση εσόδων και κερδοφορίας. Πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στη Cyta, διετέλεσε μεταξύ άλλων, Ανώτερος Διευθυντής Επιχειρηματικών Πελατών  και Ανώτερος Διευθυντής Πελατών στην MTN Cyprus, Εμπορικός Διευθυντής στην Ericsson και Ανώτερος Αναλυτής Τεχνολογίας στην Goldman Sachs στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη. Μέσω της επαγγελματικής του πορείας, σε ποικίλα και πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα, έχει αποκτήσει βαθιά γνώση και πείρα σε θέματα ηγεσίας, μεταρρυθμίσεων, εκσυγχρονισμού και αλλαγής εταιρικής κουλτούρας. Είναι κάτοχος διδακτορικού στις τηλεπικοινωνίες & επεξεργασία ψηφιακού σήματος (PhD in Telecommunications & Digital Signal Processing) και μεταπτυχιακού τίτλου στην ηλεκτρική και ηλεκτρονική μηχανική (Masters of Engineering in Electrical and Electronic Engineering), όλα από το Imperial College, University of London.

 

Χρυσόστομος Παπαβασιλείου

Ο ιδρυτής και διευθυντής της Island Oil και των συναφών εταιρειών της, είναι κάτοχος πτυχίου στη διοίκηση επιχειρήσεων από την Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς (νυν Πανεπιστήμιο Πειραιώς) και μεταπτυχιακού στη διοίκηση επιχειρήσεων από το San Francisco State University, έχοντας εξασφαλίσει πλήρη υποτροφία από το Fullbright. Με εμπειρία τριάντα πέντε ετών στην κυπριακή αγορά των ναυτιλιακών καυσίμων, ο Χρυσόστομος Παπαβασιλείου εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις πριν ιδρύσει το 1992 την εταιρεία Island Oil, με έδρα τη Λεμεσό. Μέσω της δουλειάς του, φροντίζει να προβάλλει την Κύπρο διεθνώς ως προορισμό ανεφοδιασμού πλοίων με ναυτιλιακά καύσιμα. Δραστηριοποιείται στην Κύπρο και στο εξωτερικό και ειδικεύεται, μεταξύ άλλων, στον στρατηγικό σχεδιασμό, τη ναυτιλία, τις εμπορικές διαπραγματεύσεις, την ανάλυση έρευνας και το μάρκετινγκ. Το 2015 έλαβε από το ΚΕΒΕ το βραβείο «Business Leader Award in Shipping», ενώ από το 2016 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΥΣΕΑ.

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

Σταύρος Χριστοδούλου

Ο Σταύρος Χριστοδούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1963 και είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το πρώτο του μυθιστόρημα, «Hotel National» (Εκδόσεις Καλέντη, 2016), περιελήφθη στη βραχεία λίστα των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας της Κύπρου, καθώς και στην αντίστοιχη του λογοτεχνικού περιοδικού «Κλεψύδρα». Το δεύτερο βιβλίο του, το μυθιστόρημα «Τη μέρα που πάγωσε ο ποταμός» (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2018), τιμήθηκε με το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL) 2020 και με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κύπρου. Το τρίτο του μυθιστόρημα, «Τρεις σκάλες Ιστορία», κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Καστανιώτη τον Νοέμβριο του 2020. Διηγήματά του έχουν περιληφθεί σε διάφορες συλλογές. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Σταύρος Χριστοδούλου εργάζεται ως δημοσιογράφος. Υπήρξε διευθυντής περιοδικών και ιστοσελίδων, στην Κύπρο και την Ελλάδα. Σήμερα εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και στην εφημερίδα «Καθημερινή» της Κυριακής (έκδοση Κύπρου).

 

Μάριος Ιωάννου Ηλία

Ο μουσικοσυνθέτης Μάριος Ιωάννου Ηλία έχει επανειλημμένα χαρακτηρισθεί ως «το παιδί-θαύμα της σύγχρονης μουσικής» και ως «ο άνθρωπος στον κόσμο της μουσικής για μνημειώδη γεγονότα». Μετά την υλοποίηση του «Ήχου του Βλαδιβοστόκ», το οποίο βραβεύτηκε με το Grand Prix «Silver Archer» της Άπω Ανατολής, η ιαπωνική κυβέρνηση τού ανέθεσε την υλοποίηση του «Ήχου του Κιότο». Σε αυτή τη σειρά ακολουθεί «Ο Ήχος της Μόσχας». Στις επερχόμενες πρεμιέρες περιλαμβάνονται το ορατόριο «Πονεμένες Παναγίες», ανάθεση της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κονσέρτο «H Τρομπέτα του Θεού», ανάθεση της Φιλαρμονικής της Παννονίας στην Ουγγαρία. Το τελευταίο του έργο «Ελευθερία», ανάθεση των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτελέστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ στη Ρωμαϊκή Αγορά, κάτω από την Ακρόπολη. Το έργο «Ματριόσκα» για διακόσιους ογδόντα εννέα εκτελεστές ματριομίν έκανε πρεμιέρα στο πλαίσιο ενός Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες στο Κόμπε της Ιαπωνίας. 

 

Μάριος Τακούσιης

Ο Μάριος Τακούσιης είναι συνθέτης ταινιών και μουσικός παραγωγός γεννημένος το 1980. Η πιο πρόσφατή του δουλειά είναι η πρωτότυπη μουσική της σειράς του Netflix «Love 101», ενώ είναι γνωστός για τη σύνθεση της μουσικής για το βραβευμένο με BAFTA βιντεοπαιχνίδι της EA Games «Need for Speed: Hot Pursuit». Έχει συνθέσει μουσική για διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές όπως το «The Supervet» του Channel 4 και έχει εργαστεί ως ενορχηστρωτής σε τηλεοπτικές σειρές και ταινίες όπως το «Mr Selfridge» του καναλιού ITV και το «Dad’s Army» της Universal Pictures με πρωταγωνίστρια την Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς. Ο Μάριος έχει γράψει επίσης μουσική για διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες, συμπεριλαμβανομένων των Gillette, Red Bull, Panasonic, Nissan, Tesco, και τα τελευταία τρία χρόνια είναι μέλος της κριτικής επιτροπής των βραβείων Cannes Corporate Media & TV Awards.

 

Μίνωας Παπάς

Ο Μίνωας Παπάς εργάζεται επαγγελματικά στην ανεξάρτητη κινηματογραφική βιομηχανία της Νέας Υόρκης τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια. Εκεί ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής Cyprian Films, New York, είναι μέλος της Ένωσης Σκηνοθετών Κύπρου και έχει αποσπάσει επαγγελματικές αναγνωρίσεις και βραβεία ανάμεσα στα οποία και το NEW YORK EMMY (2020). Η πιο πρόσφατη ταινία μεγάλου μήκους του είναι το «Behind The Mirror» (2015), το οποίο απέσπασε το βραβείο καλύτερου θρίλερ στο Manhattan Film Festival στη Νέα Υόρκη, και στο διεθνές φεστιβάλ Μεξικού.  Η πρώτη ανεξάρτητη ταινία του Μίνωα είναι η ταινία «Shutterbug» (2009), την οποία έγραψε, παρήγαγε και σκηνοθέτησε, και το 2010 κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες, και στον κινηματογράφο Ακροπόλ στη Λευκωσία. Η ταινία του «A Short Film About Guns» (2013), που ασχολείται με το παράνομο εμπόριο όπλων, βραβεύθηκε στο φεστιβάλ Tribeca με το ειδικό βραβείο «Best Online Short.» Η πιο πρόσφατη ταινία μικρού μήκους «Tango on the Balcony» (2016) απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Κύπρου. Η πιο πρόσφατη σκηνοθετική δουλειά του είναι η τηλεοπτική σειρά οκτώ επεισοδίων «Flowstate/North Brooklyn Artists» (2021), η οποία μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο PBS της Αμερικής.

 

Γιώτης Κατσαμπάς 

Ο Γιώτης Κατσαμπάς αποφοίτησε από το Κολέγιο Art & Design του Ringling µε πτυχίο Computer Animation. Σήμερα είναι διευθυντής Τεχνολογίας της Sony Pictures Animation. Με καταγωγή από τη Λευκωσία, ο Γιώτης Κατσαμπάς έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του Τιμητικού Μεταλλίου Λευκωσίας (2019). Ο Γιώτης Κατσαμπάς ήταν επίσης ο παραλήπτης του Hollywood Post Alliance Engineering Excellence Award (2013) για τον ρόλο του στη δημιουργία λογισμικού Flix, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στα στάδια της προ-παραγωγής ταινιών. O Γιώτης Κατσαμπάς, ως διευθυντής Τεχνολογίας στη Sony Pictures Animation κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων 2019 με την ταινία «Spider-Man: Into the Spider-Verse» και ήταν επικεφαλής της τεχνολογίας προ-παραγωγής (Head of pre-production technology) στην ταινία που σκηνοθέτησαν οι Μπομπ Περσικέτι, Πίτερ Ράμσεϊ και Ρόντνεϊ Ρόθμαν.